Să împărțim Pământul
Mergem pe jos în jur de 7.000 de kilometri pe o durată de doi ani de-a lungul unui traseu cât mai apropiat de două drumuri comerciale antice: Via Ignatia (care leagă oraşul Dures, în Albania, de Istanbul) şi Drumul Mătăsii (între Istanbul şi China). Plecăm ducând cu noi într-o boccea pământ de pe cele 6 continente. Dorim ca mesajul nostru să prindă viață printr-un gest puternic şi simbolic: un gest de partaj, de schimb fraternel. Astfel împărțim pământul lumii întregi cu cel al fiecărei țări pe care o traversăm în semn de pace între oameni şi de respect între culturi.
Acțiunea noastră are loc cu predilecție în şcoli pentru că suntem de părere că mesajul acesta poate fii cel mai bine auzit acolo unde se construieşte educația noilor generații. Marşul şi valorile pe care le încarnează trebuie să fie pentru copii ocazia să vadă lumea dintr-o perspectivă diferită.
Pentru noi aceste întâlniri şi ceremonii de schimb sunt ocazia de a scoate în evidență valorile care motivează.
Terra este cea din care tot ce e viu ia naştere şi în care orice e viu se întoarce. Terra ne înfăşează, la cele două capete ale existenței. Atitudinea noastră față de ea e criminală şi suicidară. Omul nu poate distruge viața şi rămâne nepedepsit. Protejarea Terrei este şi perpetuarea speciei umane. Avem o legătură fizică vitală cu planeta noastră.
Dar cum să simțim dorința de a păstra, de a proteja pământul dacă noi nu-l mai purtăm în inimă, în suflet. De aceea a împărți pământul cu alți oameni este de asemenea a regăsi legătura spirituală care ne uneşte cu el. Noi trebuie să învățăm din nou să salutăm Planeta Mamă, să o iubim.
Dorința noastră este să transmitem tuturor, dar mai ales tinerilor, setea de descoperire, de călătorie: să abordăm călătoria ca o formidabilă şcoală de viață. A pleca pentruna te întoarce mai bogat în experiențe umane şi mai aproape de problemele cu care se confruntă societățile noastre.
Pentru a face asta, marşul este un vector extraordinar: noi promovăm marşul ca mijloc de comunicare naturală între oameni. Prin lentoare mişcarea este binevoitoare.
Un periplu atât de lung ca cel pe care-l întreprindem evidențiază şi valori precum curajul şi depăşirea de sine prin provocarea sportivă. Valori care ne permit să ne cunoaştem mai bine şi astfel să ne îndreptăm spre celălalt cu spiritul şi cu inima mai împăcate, mai încrezătoare.
Toate acestea ne duc la ultima piatră pe care o punem pentru a clădi acest edificiu şi anume ideea de a trăi întâlnirea cu celălalt pentru simpla plăcere de a dialoga, de a schimba păreri, totul în afara oricărui considerent de profit sau rentabilitate.